fbpx

CapSeks portföljbolag NODA samarbetar med Kamstrup i banbrytande energiprojekt för Göteborg Energi

Northern CapSek Ventures AB (”CapSek”) portföljbolag NODA Intelligent Systems AB, en ledande leverantör av systemlösningar för energieffektivitet, deltar i det nyskapande projektet FLEXUS, i samarbete med det danska teknikföretaget Kamstrup och Göteborg Energi. Omfattningen på projektet gör det till NODAs största affär hittills och väntas öppna dörrar till liknande projekt framöver.

NODA, känt för sin expertis inom intelligent efterfrågestyrning och energioptimering, kommer att spela en nyckelroll i FLEXUS-projektet för Göteborg Energi. Projektet syftar till att öka energieffektiviteten och reducera koldioxidutsläppen i Göteborgs stadsnät för fjärrvärme och -kyla.

  • Vi är stolta över att få vara en del av detta innovativa projekt som ligger i linje med vår vision om att bidra till mer hållbara energisystem. Vårt samarbete med Kamstrup ger oss möjlighet att implementera vår avancerade teknologi och know-how i en storskalig och betydande miljösatsning, säger Christian Johansson, CSO och grundare av NODA.

I projektet kommer NODA att tillhandahålla avancerad mjukvara och analytiska verktyg som är baserat på Kamstrups avancerade analyssystem Heat Intelligence. Dessa system kommer att bidra till att förbättra förståelsen och hanteringen av energiförbrukning i Göteborgs byggnader, vilket möjliggör mer effektiv och flexibel distribution av värme och kyla.

  • Kamstrup och NODAs mål är att maximera energisystemets prestanda och effektivitet genom att använda realtidsdata från Kamstrups intelligenta mätare för att förutse och balansera energibehovet över staden. Detta kommer inte bara att gynna Göteborg Energi och deras kunder, utan också bidra till Göteborgs mål att bli CO2-neutralt till 2030, säger Tatiana Brandt, vd på NODA.

FLEXUS-projektet förväntas ge betydande energibesparingar och bidra till att optimera användningen av Göteborgs befintliga fjärrvärmekapacitet. Projektet följs med intresse från privata och offentliga energibolag i Sverige och internationellt.

  • NODAs deltagande i det här prestigeprojektet är ett viktigt steg och en bekräftelse på bolagets strävan att ligga i framkanten av utvecklingen inom energieffektivisering och hållbar stadsutveckling. Vi räknar också med att det här öppnar upp marknaden ytterligare för NODA som en central partner i liknande projekt framöver, säger Henrik Jerner, vd på CapSek.

CapSek äger ca 12 procent i NODA.