fbpx

CapSek fullföljer investering i RockSigma – bolagets första investering i norra Sverige

I linje med den avsiktsförklaring som tecknades i september 2023, fullföljer Northern CapSek Ventures AB (”CapSek” eller ”Bolaget”) nu sin investering i RockSigma AB med en investering på 1,5 MSEK. Detta är CapSeks första investering i norra Sverige, och inom gruvnäringen. RockSigma fick ett genombrott med statliga gruvjätten LKAB som kund 2021, och har nu tecknat ett testprojekt i Australien med ett av världens största gruvbolag. Samtidigt pågår flera förhandlingar med internationella kunder som förväntas leda till affärer under 2024.

RockSigma erbjuder en världsledande SaaS-lösning för övervakning, analys och prognos av seismisk aktivitet, genom avancerad matematisk statistik. I en underjordisk gruva kan det ske tusentals skalv, ibland tiotusentals, per dygn. Med RockSigmas teknik karaktäriseras och lokaliseras dessa jordskalv snabbt och med hög precision, vilket gör gruvorna säkrare och mer produktiva.

RockSigma har sedan starten ett nära samarbete med LKAB, både som kund och partner. För den fortsatta expansionen ligger fokus på den internationella marknaden för underjordiska gruvor, där man nu tecknat sitt första testavtal med ett av världens största gruvbolag för en gruva i Australien.

  • Vi ser en positiv trend just nu, med stort intresse för vår lösning från stora gruvbolag i både Australien och Kanada. Förutom testprojektet har vi fått en order på en förstudie för ett annat gruvprojekt i Australien. Antalet kundprospekts i andra delar av världen har också ökat och vi hoppas på att kunna annonsera fler affärer under året, säger Emil Svanberg, vd på RockSigma.

2023 omsatte RockSigma knappt 5 MSEK med ett team på fyra personer. Planen är att växa omsättningen till 20 MSEK inom fyra år, och ha ett team på 15 personer. Detta beräknas generera ett rörelseresultat på ca 4 MSEK, eller en rörelsemarginal på 20 procent.

  • Med sin innovativa tjänst och skalbara SaaS-modell passar RockSigma perfekt in i vår portfölj. Vi är väldigt glada för möjligheten att investera i RockSigma och ser fram emot att få stötta bolaget i dess fortsatta uppskalning och internationella expansion, säger Henrik Jerner, vd på CapSek.

CapSek investerar 1,5 MSEK kontant i samband med att Rocksigma gör en kontant nyemission. CapSek kommer efter transaktionen äga cirka 5 procent i RockSigma.