fbpx

Både spets och bredd när CapSeks portföljbolag Itatake släpper nya mobilspelet Kloot Arena

Northern CapSek Ventures AB:s (“CapSek”) portföljbolag Itatake, med det flerfaldigt prisbelönta spelet Gumslinger som flaggskepp, lanserar nu det nya högkvalitativa casualspelet Kloot Arena och öppnar samtidigt dörren för ”cross platform gaming” och nya intäktsströmmar.

CapSeks portföljbolag Itatake är en spelutvecklare av så kallade ”casual”-mobilspel. Med spelare över i princip hela världen har bolagets flaggskepp, Gumslinger idag laddats ner över 13 miljoner gånger, och har upp till 800 000 unika spelare varje månad.

Casualspelen är oftast gratis, och spelutvecklarnas intäkter kommer vanligtvis från annonser eller från att användarna gör köp i spelet. Det finns olika nivåer av casualspel där skillnaden ligger i hur lång tid det tar att slutföra spelet.

  • Vi fattade ett strategiskt beslut att lämna kategorin ”hypercasual”-spel för ett drygt år sedan då konkurrensen är för stor för ett litet bolag som Itatake som utmärker sig genom högkvalitativa spel. Kloot Arena är ett så kallat ”mid core casual”-spel, där även om det är ett helt annat spel än Gumslinger, så är den höga nivån på användarupplevelse densamma, säger Thomas Wedin, vd på Itatake.

All spelutveckling är förknippad med risken att spelet helt enkelt inte tas emot väl av marknaden, vilket i så fall innebär att månader och ibland år av utveckling inte leder till någon intjäning. Utvecklingen av Kloot Arena skedde under ett nytt arbetssätt, där en stor del av utvecklingsarbetet kan sparas i form av moduler som kommer kunna återanvändas för framtida spel. Det här reducerar kostnader, kortar tiden till marknaden och minskar risken avsevärt.

  • Till hösten satsar vi på att Kloot Arena ska finnas tillgängligt för så kallat cross platform gaming. Där alla användare kan spela samma spel, mot varandra, oavsett om man sitter med sin telefon, konsol eller dator. Annars ligger fokus just efter lanseringen av Kloot på att ta fram en uppföljare till Gumslinger, då varumärket fortfarande är väldigt starkt och vi ser möjligheter att rida vidare på den vågen.

CapSek investerade i itatake första gången 2021 och äger idag cirka 9 procent av bolaget.