fbpx

Förestående affärer i Norr med följdinvesteringar i Syd

Med en händelserikt första halvår 2023 bakom oss, har vi nu på allvar etablerat Northern CapSek Ventures AB:s (“CapSek”) i Region Norr, där vi nu närmar oss de första investeringarna i den pågående guldrushen i regionen. Samtidigt håller vi högt tempo i att stötta den befintliga portföljen och har under våren och sommaren genomfört flera följdinvesteringar i portföljbolag som står inför en spännande uppskalning.

Just nu sveper en enorm våg av investeringar in över Region Norr med hundratals miljarder kronor som går in i branscher som fossilfritt stål, energilagring, gruvnäring och rymdindustri. Det har gjort Norra Sverige till Nordens mest expansiva tillväxtregion. Även om det finns ett fungerande innovationssystem i regionen idag, så har det hittills saknats investerare som kan stötta bolag i den expansions- och scaleup-fas som CapSek fokuserar på.

I linje med vår uttalade strategi att leta efter målbolag utanför Stockholmsregionen, inledde vi i början på året CapSeks etablering i Piteå i samarbete med den lokala affärsprofilen och ängelinvesteraren Göran Carlson. Det som statade med en bruttolista på ett 40-tal målbolag har successivt trattats ned till en shortlist på tio bolag, där vi ser potential för första investeringarna i enstaka bolag redan under hösten.

Det finns många fina, skalbara techbolag i regionen som vi ska hjälpa att ta nästa steg i sin utveckling. Göran Carlson är själv norrbottning och har internationell erfarenhet av att driva bolag. Vi räknar med att CapSek kommer kunna göra stor skillnad i Region Norr och det känns otroligt kul att de första affärerna är så pass nära.

På CapSeks andra hemmaplan, i södra Sverige, råder också full aktivitet. Onoterade spelbolaget Itatake släppte i början av sommaren sitt tionde spel, Kloot Arena, som tagits emot väl av spelarna (betyg 4,6/5 på Google Play). Viktiga nyckeltal ger indikationer på att man kan komma att nå god lönsamhet på spelet. CapSek investerade ytterligare 0,2 MSEK under juli månad genom ett konvertibellån. CapSek äger ca 9 procent i Itatake.

Klash, ett onoterat bolag som tillhandahåller en molnbaserad plattform som underlättar samarbete i film, TV och data, tog i början av våren in 8 MSEK. Utöver CapSeks deltagande lockade den kraftigt övertecknade emissionen namnkunniga investerare som Almi Invest och Peter Settmans bolag Simplexity Partners, vilket också uppmärksammades av Dagens Industri. CapSek äger ca 20 procent i Klash.

Appspotr, ett av CapSeks noterade innehav har under juni månad genomfört en nyemission på 10,9 MSEK, där CapSek gick in med 1,1 MSEK och nu äger ca 9 procent. Appspotr erbjuder en plattform för utveckling och publicering av professionella appar, och bolagets fokus framöver ligger på fullserviceaffären samt på lönsam tillväxt.

Även noterade Hoodin, som tillhandahåller en SaaS-plattform för automatiserad mediabevakning har genomfört en företrädesemission, på 6,6 MSEK. CapSek investerade ytterligare 0,43 MSEK, varav 0,23 MSEK var kvittning av utestående lån. CapSek äger nu 12 procent i Hoodin.

AI:s explosionsartade inträde på tech-scenen har visat att tekniken har möjlighet att revolutionera nästan vilken bransch som helst. Det märks exempelvis i Hoodin som nu är mitt i en förflyttning av teknik och plattform mot AI. Det kommer ge ett högre kundvärde inom de områden som Holding redan är verksamma, såsom regulatory Intelligence och post market surveillance m.m, och vi ser stora synergieffekter mellan Hoodins plattform och AI:s förmåga att analysera, generera och förädla information.

Efter vårens uppköpsbud från norska Huddlestock Fintech på Bricknode, som motsvarade 166 procents premie jämfört med föregående handelsdags stängningskurs vid budtillfället, har Nasdaq First North Growth Market nu godkänt bolagets ansökan om avnotering, då Bricknode alltså sålt sin operativa verksamhet. Som vi meddelat tidigare är CapSek med och stöttar med lån under övergångsfasen och jag ser fram emot att följa det nya Huddlestocks utveckling framöver.
Det händer mycket även bland övriga bolag i CapSeks portfölj, där onoterade AI Medical Technology i början av juli vann Techarenan Challenge 2023 i tuff konkurrens med 29 andra techbolag. Bolaget utvecklar en AI-baserad teknik för snabb igenkänning av elakartade tumörer, och CapSek äger 5 procent.

Energieffektiviseringsbolaget NODA fortsätter nå framgångar och beskriver hur deras NODA Building, under tre års tid, bidragit med 11,9 procent i energibesparingar. NODA Network, optimerar just nu fler än 10 fjärrvärmenät, balanserar utbudet av värme och kyla och kan därmed sänka efterfrågan på fossila bränslen och maximera effekten hos de förnybara energislagen.

Så även om vi ser stor potential i Region Norr med allt som händer där uppe, tror vi fortfarande lika mycket på vår befintliga portfölj av högklassiga techbolag med skalbara affärsmodeller, och är glada att kunna fortsätta stötta dem på deras resor mot skalbar tillväxt och lönsamhet. Men självklart kommer det bli särskilt spännande när vi landar processerna med våra första portföljinvesteringar i Region Norr som vi hoppas på att göra under början på hösten.

Den första november flyttar vi också in i våra nya, toppmoderna och rymliga kontorslokaler i centrala Göteborg, där vi även kommer att hysa hyresgäster med ambitionen att skapa en kreativ miljö för inspiration och nätverk. Så tveka inte att höra av er om ni är i krokarna.

Vi tackar för allt stöd, intresse och förtroende från partners, portföljbolag och aktieägare och ser fram emot en händelserik och expansiv höst tillsammans.