fbpx

CapSeks Arkimera Robotics tar automatiserad datainmatning till en ny nivå

Northern CapSek Ventures AB:s (“CapSek”) portföljbolag Arkimera Robotics fortsätter visa hög tvåsiffrig tillväxttakt för bolagets egenutvecklade självinlärningsalgoritm för automatiserad datainmatning från digitala dokument. Det berättade Arkimeras Business Developer Markus Mantere vid en digital investerarträff.

Kalmarbaserade Arkimera Robotics är ett deep tech-bolag som produktifierat en algoritm för självinlärning (machine learning) som kan automatisera datainsamlingen från i princip alla digitala dokument, oavsett språk. Med bolagets första produkt, AzoraOne, har siktet främst varit inställt på redovisningskonsulter och även mjukvarubolag som levererar redovisnings- och bokföringsapplikationer till små- och medelstora bolag.

  • Vår tillväxt fortsätter stadigt uppåt, och vi växte med 50 procent i första kvartalet jämfört med samma period 2022. Jag tror att tillväxten varit ännu högre, men de senaste månaderna har vi experimenterat något med affärsmodellen och hur vi bäst ska ta betalt. Det har lett till något av en inbromsning på kort sikt men som kommer gynna oss längre fram, säger Markus Mantere, Business Developer på Arkimera Robotics.

Med en partnerdriven modell, i det här fallet redovisningskonsulter och mjukvarubolag, har antalet slutkunder ökat från 7 500 till 15 000 under det senaste året. Tack vare partnerskapet med Briox har Arkimera expanderat ut i norra Europa samtidigt som man kan stoltsera med en försvinnande liten churn på 1 procent.

  • I och med samarbetet med Briox fick vi kvitto på något som vi hela tiden påstått, att vår algoritm är språkagnostisk, vilket öppnar upp oändligt med dörrar till nya marknader. Den närmsta tiden kommer vi dock hålla oss på vår inslagna väg, då potentialen där, i alla fall för tillfället, är tillräckligt stor, säger Markus Mantere.

Arkimera har fyra anställda och har under det senaste året varit kassaflödespositiva, så något akut behov av externt kapital finns för närvarande inte. Det skulle i så fall vara för att expandera affären kraftigt och skala upp personalstyrkan. Trots den blygsamma arbetsstyrkan kan Arkimera konkurrera med jättar inom redovisningssystem som Intuit och Xero som investerar enormt i att hitta lösningar på problem som Arkimera redan löst, vilket också skulle kunna öppna upp för potentiella partnerskap i framtiden.

  • Arkimera Robotics är verkligen ett bolag vi tycker passar perfekt i CapSeks portfölj. Ett deep tech-bolag som flyttar gränserna för vad som är möjligt och som med högklassig innovation klarar av utmaningar de stora techdrakarna inte gör, säger Henrik Jerner, vd på CapSek.

CapSek investerade i Arkimera första gången 2020 och äger idag cirka 6 procent av bolaget.