fbpx

Lyckosam internationell utrullning för CapSeks NODA

Northern CapSek Ventures AB (”CapSek”) portföljbolag NODA Intelligent Systems fortsätter sin internationella expansionsresa. NODA erbjuder lösningar för att optimera energianvändningen i byggnader genom sin egenutvecklade AI-lösning, något som efterfrågas i allt större utsträckning i takt med den gröna omställningen. Med en stabil kundbas i Sverige har NODA nu på allvar etablerat sig i Europa och Nordamerika.

I jakten på en hållbar framtid har NODA iklätt sig ledartröjan som leverantör av avancerade energioptimeringslösningar genom att applicera multiagentsystem och AI på energisektorn. Genom att effektivisera användningen i energisystem för energi- och fastighetsbolag kan NODAs lösning reducera energiåtgången med i genomsnitt 12 procent. Under nästan två decennier har bolaget samlat på sig värdefulla erfarenheter där man analyserat över tiotusen byggnader, och aktivt styrt flera tusen av dessa.

Framför allt på den stora tyska marknaden arbetar NODA nu med flera större aktörer, bland annat har NODA tecknat ett avtal med en av de tyska industrijättarna, vilket är NODA största affär hittills i Tyskland. Men kanske ännu viktigare är att NODA nu fått in foten i den tyska industrimarknaden, som för närvarande är hårt pressad av höga gaspriser och den gröna omställningen i allmänhet, där både konsumenter och myndigheter ställer allt högre krav på bolag att minska sin energiförbrukning.

  • De stora tyska industrierna är väldigt duktiga på att effektivisera sina egna tillverknings- och produktionsprocesser, men de har inte lika bra koll på hur man optimerar de termiska processerna i fjärrvärmenätet, och där kan vi göra märkbar skillnad. Den första fabriken vi arbetar med för tillfället använder lika mycket energi som en medelstor svensk stad, så det finns mycket pengar att spara vilket skapar väldigt stora möjligheter för oss, säger Christian Johansson, vd på NODA.

Utöver Tyskland gör NODA även stora framsteg i Storbritannien där man valt att ingå partnerskap med EcoAI, som täcker hela den brittiska marknaden och där flera projekt befinner sig i slutfasen av förhandlingarna. Under året har NODA levererat sin första installation i Kanada, där man samarbetar med Ecopilot Canada, och där data från installationen varit mycket positiv. NODA adderar ett helt nytt marknadssegment till Ecopilot, vilka fungerar som ett skyltfönster mot hela den kanadensiska marknaden, men även mot den amerikanska östkusten.

  • NODAs internationella framgångar är ett kvitto på både den höga innovationshöjden i AI-lösningen och teamets expertis. Vi är övertygade om att det här bara är början och att NODA fortfarande är i startgroparna till vad som kommer bli en mycket spännande resa, säger Henrik Jerner, vd på CapSek.

CapSek investerade första gången i NODA 2021 och äger idag ca 11 procent.