fbpx

CapSeks portföljbolag AI Medical fullbordar kraftigt övertecknad nyemission

Med en AI-driven diagnostiklösning för att upptäckta elakartade hudförändringar står AI Medical Technology AB i startgroparna av en kommersialisering. Efter en nyligen avslutad emission på 10,8 MSEK, där Northern CapSek Ventures AB (”CapSek” eller ”Bolaget”) deltog med en tilläggsinvestering, står AI Medical nu redo för nästa steg i att förse sjukvården med snabba och exakta melanomdiagnoser.

Stärkta av kapitaltillskottet tar AI Medical nu sikte på att rulla ut sin första produkt, Dermalyser, i första hand i Sverige och på andra nyckelmarknader i Europa, efter att CE-märkningen slutförts som är planerad till slutet av året. Samtidigt har man redan börjat planera för en expansion på andra sidan Atlanten där USA idag står för 40 procent av den globala marknaden som 2021 omsatte 7,2 miljarder USD och väntas växa till 14,5 miljarder USD 2031.

Dermalyser är ett AI-drivet diagnostiskt beslutstödsverktyg för malignt melanom (hudcancer). Med en kombination av bildanalys och den artificiella intelligensen tas en bild på patientens hudförändring med en mobilkamera tillsammans med ett dermatoskop, och läkaren får sedan en riskbedömning bara inom några sekunder. Både snabbare och med högre precision jämfört med traditionella metoder. Resultatet från den nyligen avslutade kliniska studien, som involverade 37 vårdcentraler runtom i Sverige, är positivt och kommer att publiceras inom kort.

  • AI Medical har en banbrytande teknik, agerar på en marknad med en stor uppdämd efterfrågan och har en affär som kan skala. Otroligt glädjande att intresset för AI Medical är så stort, och att så många, tillsammans med oss på CapSek, tror på tekniken som teamet utvecklat, säger Henrik Jerner, vd på CapSek.

CapSek gjorde sin första investering 2022 då AI Medical ingick i portföljen som CapSek förvärvade av Nordic Tech Fund. CapSek äger cirka 5 procent i AI Medical efter tilläggsinvesteringen.