fbpx

CapSek etablerar sig i Piteå för expansion på snabbväxande norrländsk scale up-marknad

I kölvattnet av satsningarna på fossilfritt stål görs det nu investeringar på drygt 1 100 miljarder SEK i Region Norr. Det noterade investmentbolaget Northern CapSek Ventures AB (”CapSek” eller ”Bolaget”) har sedan tidigare ett samarbete med Piteåbaserade konsultbolaget Tailorbird och tar nu nästa kliv med en etablering i Piteå i samarbete med entreprenören Göran Carlson. Med lokal anknytning ser CapSek stora möjligheter att hjälpa de små och medelstora techbolag som verkar i Sveriges norra tillväxtkluster.

I Region Norr finns idag ett nätverk av företagsfrämjande aktörer och inkubatorer för att hjälpa bolag i tidig startup-fas. Däremot saknas en renodlad scaleup-investerare. Samtidigt tillförs regionen stora summor genom satsningar från storbolag som SSAB, LKAB och H2 Green Steel på grönt stål, vilket nästan skapar ”Klondyke”-potential i regionen.

CapSeks etablering i Region Norr innebär lokal förankring i form av kontor och bemanning i Piteå. CapSeks bemanning är Piteåprofilen Göran Carlson som framgångsrikt har drivit ängelinvestmentbolaget Carlson Invest i över 20 år med investeringar i Sverige, Hong Kong, Spanien, Tjeckien och USA, främst inom tech. Den verksamheten har han under senaste åren kombinerat med arbete på den norrländska inkubatorn Arctic Business samt på European Space Agencys rymdinkubator.

  • Som norrbottning har jag hela mitt liv drivit företag med en internationell utblick, samtidigt som jag velat se regional tillväxt. CapSek och jag insåg snabbt att vi delar värderingar. Tillsammans är jag övertygad om att vi genom denna etablering kan hjälpa många techbolag i norr som har fina, skalbara affärsmodeller att ta nästa steg i sin utveckling. Vi har redan identifierat ett tiotal techbolag inom alltifrån gruvnäring till rymdindustri och ser fram emot att bli det första renodlade investmentbolaget med fokus på techbolag i scaleup-fas här uppe i norr, säger Göran Carlson.

Det råder ingen brist på entreprenörskap eller innovationskraft i Region Norr, men ofta slutar bolagen växa eller så kommer det kapital utifrån som då tvingar bolagen att flytta. Detta har skapat en viss misstro mot kapital utifrån, då värdeskapande och jobb helt enkelt lämnar regionen. Lokal anknytning och vilja att få regionen att växa är därmed av yttersta vikt om en investerare i regionen ska ha långsiktig framgång.

  • Vi tror att vi med vår plattform för sourcing och värdeskapande, tillsammans med Göran Carlsons lokala förankring och etablerade nätverk av spännande potentiella målbolag, lägger grunden för bra investeringar i regionen. Satsningen är helt i linje med CapSeks strategi att genom lokal förankring identifiera tillväxtbolag i tillväxtregioner främst utanför Stockholm, säger Henrik Jerner, vd på CapSek.