fbpx

CapSek avancerar i Region Norr med investering i Arctic Space Technologies

Efter intentionsavtal om att investera i RockSigma tidigare i september, ingår Northern CapSek Ventures AB (”CapSek” eller ”Bolaget”) nu ett intentionsavtal om sin andra investering i Region Norr. Denna gång en investering på 2 MSEK i Arctic Space Technologies AB, som tillhandahåller ett flertal tjänster inom satellitkommunikation. Med fokus på hållbarhet och kommersialisering har Arctic Space utvecklats starkt och tecknat avtal med flera internationella kunder, samtidigt som bolaget varit kassaflödespositivt från dag ett. Nu görs första rundan med externt kapital där CapSek deltar.

Arctic Space Technologies erbjuder satellitkommunikationstjänster till satellitoperatörer genom ett nytt koncept av "Hyperscale Ground Station Operations". Arctic Space tror att satelliter kommer att generera massiva mängder data och bli allt mer sammankopplade. Framtida satellittrafik kommer att landa vid färre markstationer över hela världen, men vid vilka merparten av trafiken kommer att bearbetas. Detta koncept avlägsnar inte bara kostnaderna för stora marknätverk, utan förenklar också den övergripande systemarkitekturen. För detta bygger Arctic Space teknologin för morgondagen. Som i princip enda privata aktören i sin nisch åtnjuter Arctic Space flera konkurrensfördelar, inte minst i relation till internationella kunder. Idag återfinns namn som Viasat, Airbus och Oneweb på kundlistan.

Affärsmodellen bygger på att företag och institutioner antingen placerar ut en antenn, eller använder befintliga antenner vid en av Arctic Space markstationer för att kommunicera med sina satelliter. Satelliterna används för fjärranalys, meteorologiska, försvars- och säkerhetsändamål, samt kommersiell satellitkommunikation. För satellitägare är full kontroll över system och kostnader högsta prioritet, och Arctic Space garanterar systemtillgänglighet 24 timmar om dygnet, 365 dagar per år.

  • Vi har haft en lyckosam start på vår resa som bolag, och vi har idag en av de största anläggningarna i Sverige. Nu är siktet inställt på fortsatt tillväxt, med etablering av antennsystem utanför Sverige. Då känns det jättebra att få in en ägare som CapSek. Med deras position som noterat bolag kan de öppna dörrar både till nya kunder och samarbetspartners, säger Benjamin Fischer, vd på Arctic Space Technologies.

År 2024 siktar Arctic Space på att skaffa nya kunder genom att lansera en ny tjänst, och att integrera sitt eget stora högbandantennsystem i markstationsanläggningen i Piteå. Tjänsten kommer att erbjudas som en kritisk ”multi mission” satellittjänst och riktas till kunder som rymdmyndigheter, försvar och kommersiella aktörer som vanligtvis inte vill hantera ett sådant system själva. Samtidigt arbetar företaget på en plan för att göra denna tjänst tillgänglig på andra strategiska platser i världen, som Mellanöstern och Nordamerika.

  • Arctic Space är ett otroligt spännande bolag, som tidigt verifierade sin mycket lönsamma affärsmodell. Utöver den högsta tekniska standarden lägger de också stort fokus på hållbarhet. Vi fick tidigt upp ögonen för bolaget och nu ser vi fram emot en lyckosam internationell expansion, säger Henrik Jerner, vd på CapSek.

Avsiktsförklaringen avser en investering på 2 MSEK genom en kontant nyemission, vilken beräknas vara slutförd under fjärde kvartalet 2023.