fbpx

Goda förutsättningar att hitta snabbväxare på Sveriges framsida

Goda förutsättningar att hitta snabbväxare på Sveriges framsida

Nu rasar debatten om bristen på riskkapital och avsaknaden av lovande techbolag på Västkusten än en gång. Men med en snittavkastning på 35% sedan start visar västkustfokuserade techinvesteraren CapSek med systerfonden Nordic Tech Fund en annan bild.  Detta är en artikel som publicerades i PS Investerardygnet 2 juni 2021.

Återigen blåser det upp mediestorm kring varför så lite av riskkapitalet i Sverige landar hos bolag på Västkusten, och då framför allt i Göteborg. Enligt en uppskattning från 2019 hamnar så lite som 5% av allt riskkapital i Göteborgsbaserade bolag, medan 80% går till Stockholmsbolag.

Som förklaring till det anförs en lång rad av argument med mer eller mindre tyngd – allt ifrån att Göteborg är ”grått och blåsigt”, till att det är en industristad och att regionen har en sämre potential att odla fram riktigt framgångsrika snabbväxande bolag. Men den bilden delas inte av Henrik Jerner som är vd på det Göteborgsbaserade riskkapitalbolaget Northern CapSek Ventures.

– Det finns ett antal bolag i tidig fas som har potential att växa snabbt och bli riktigt stora i Göteborg. Och det gäller faktiskt hela Västsverige, som vi tycker är underanalyserat ur ett riskkapitalperspektiv. Vi har flera exempel på bolag från Västsverige som har potential att bli unicorns med tiden, alltså bolag värderade till en miljard dollar, säger Henrik Jerner.

Sverige lider
CapSek fokuserar som många andra Venture Capital-bolag på tillväxtbolag inom techbranschen, och har nischat in sig på investeringar i snabbväxande bolag som bevisat sig kunna generera skalbara intäkter. Därtill har CapSek också medvetet riktat in strålkastarljuset på just Västsverige, även om man investerar i hela landet.

– Vi ser snarare att innovationsmarknaden i Sverige generellt lider av det gap som uppstår där det statliga kapitalet tar slut och innan riskkapitalbolagen vill gå in, och det är särskilt påtagligt på Västkusten.

Grundidén till CapSek kommer från ett nätverk av 150 affärsänglar från västkusten som identifierat det här finansieringsgapet och valt att samverka i sina investeringar för öka sin avkastning samtidigt som man bistår tillväxtbolag i en traditionellt svårfinansierad fas av bolagens utveckling.

Samma huvudpersoner står även bakom Nordic Tech Fund som investerar i en tidigare fas. Nordic Tech Fund investerar i techbolag som är ligger steget innan, bolag i tidiga skeden med stor potential men som ännu inte bevisat sig fullt ut vad gäller affärsmodell och marknadspenetration. Fonden står precis i begrepp att notera sig på NGM med så kallade vinstandelsbevis och gör det möjlighet för investerare att få exponering i bolag innan de blir kända och högt värderade.

Verksamheten leds av Christian Björkman, tidigare från Almi Invest, och kommer ha åtta bolag i portföljen redan från start. Första teckningsperioden är inledd och pågår till 23 juni. Nyligen meddelade CapSek också att man ingår ett formellt samarbete med Nordic Tech Fund för att skapa ett finansiellt ekosystem för investeringar i växande techbolag.

– Både vi och Nordic Tech Fund gör investeringar i hela landet men ser särskilt intressanta möjligheter på Västkusten. Det beror till stor del på vårt nätverk som ger oss mycket bra personliga kontakter djupt ner i myllan av utvecklingsbolag i hela regionen. Det ger oss möjlighet att inte bara komma in i rätt bolag utan även i rätt fas av bolagens utveckling, helst precis i början av en exponentiell tillväxt men där värderingarna inte hunnit skjuta iväg, säger Henrik Jerner.

Ska växa trefaldigt
CapSeks modell har visat sig framgångsrik och hittills genererat en årlig avkastning på investerat kapital på 35% före kostnader fram till slutet av 2020, klart över bolagets egen målsättning på 20% per år. Totalt har CapSek sju bolag i sin portfölj och är nu på jakt efter nya bolag att investera i. Målet är att antalet bolag i portföljen ska växa till 20–25 stycken.

Själv har Henrik Jerner över 15 års erfarenhet av direktinvesteringar i bolag i uppstarts- och tillväxtfas efter en karriär som Investment Manager på Sjätte AP-fonden med ansvar för bland annat Apotea, som visade sig bli en fullträff.

För mer information om Nordic Tech Fund se www.nordictechfund.se
För mer information om Northern CapSek Ventures se https://capsek.se/